May 11, 2021

Kerajaan Hari Ini

 Assalamualaikum


Pada hari ini negara kita menghadapi cabaran besar dalam menangani wabak Covid-19 yang masih menjadi isu dan hal yang membimbang semua rakyat negara dan dunia. Jumlah kes diperingkat masih meningkat dengan banyak walaupun jumlah pengeluaran vaksin juga telah meningkat. Siapa sangka bermula di Wuhan China merebak ke seluruh dunia. Negara yang paling dikira paling maju(Amerika Syarikat) pun 'tewas' hingga masih memegang rekod paling tinggi kes. Kini negara India mengada serangan covid 19 yang amat hebat dengan mencatatkan enam angka kes harian dan ribuan kematian setiap hari.

Perkara amat membimbangkan bukan sahaja di India tetapi di negara kita Malaysia. Kes juga meningkat padahal Perintah Darurat sudah dilaksanakan dan sekarang siri ketiga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Mana salahnya strategi ini? Rakyat? Pemerintah? 

Ini yang perlu kita ambil pengajaran dan cuba selesaikan.

Kepada Pemerintah :

Tolong jangan ada golongan yang perlu di 'double standard' kan. Semua kesalahan hendaklah dihukum setimpal tanpa mengira tahap status kedudukan kaya atau miskin, golongan artis dan lain-lain. Buatlah dasar yang kukuh bukan last minute dan tidak teratur. Seeloknya bukalah parlimen buka tutup tanpa sebab yang konon lagi memudah menangini Covid tetapi satu pun tidak jalan. Ekonomi entah kemana, kebajikan rakyat entah mana hilang. 

Hukuman seperti langgar SOP misalnya perlu bayar Rm10000 hendaklah sama bagi semua orang. Janganlah golongan bawahan bayar lebih tetapi golongan kayangan diberi "discount". Ini semua sekarang ini dalam fasa survival. Bukan semua mampu untuk sara kehidupan. Menteri tolongkan tunjuk contoh yang baik bukan mengata rakyat salah. Anda dibayar mahal bukan seperti kami gaji biasa-biasa sahaja. Rencana perancangan yang memberi kesan baik jangka panjang agar tidak berulang seperti PKP ini. Berulang tapi masih gagal.

Untuk sektor ekonami yang memyumbang jumlah kes yang besar saya cadang jika tidak boleh tutup, harapnya lakukanlah pengiliran sektor untuk beroperasi mengikut daerah mukim atau daerah. Industri besar masih boleh survive jika ditutup buat sementara waktu berbanding industri kecil atas dasar modal rolling dan untung bersih.


Kepada Rakyat :

Semoga tabah dan terus ikut prosedur standard yang telah ditetapkan seperti menjaga jarak sosial, memakai pelitup muka dan kerap membasuh tangan. Nak kritik kerajaan boleh tapi kita juga penyumbang peningkatan kes jika tidak menghirau arahan-arahan tersebut. Daftar vaksin dengan segera dan elakkan berkumpul beramai-ramai. Hari raya pada tahun ini memang ramai marah sebab masih tidak dapat pulang ke kampung halaman. Sama saya tapi harapnya dengan kerjasama semua pihak, pada tahun depan dapat pulang. 

SEMOGA COVID 19 HILANG DAN KEAMANAN NEGARA SEMAKIN PULIH


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...